İnsan hataları
Son yıllarda ülkenin yaz gündeminden düşmeyen orman yangınları maalesef bu yılda ülke gündeminde. Hafızalardan silinmeyen ve Akdeniz bölgesinde 2021 yılında yanan Antalya ve Muğla orman yangınları son yılların en büyük yangını olarak ülke tarihine geçti. Uzmanların yaptığı açıklamalarda çıkan orman yangınlarının en büyük sebebi insan hataları ve kasıtlı sabotajlar olarak görülüyor. İnsanların bilinçsizliği çoğu zaman ‘Yeşil Vatan’ olarak nitelendirdiğimiz ormanlarımızın yok olmasına neden oluyor.
Tüm dünyadaki orman yangınlarıyla alakalı istatistikler incelendiğinde çıkan orman yangınlarının yüzde doksanı insan eliyle yüzde 10’nuda tabii afetler nedeniyle ortaya oluşuyor. Orman yangınlarının ama çıkış sebebi insanların asıllı ya da hatalarından dolayı meydana gelmesidir. İnsan eliyle olan orman yangınlarını kasıt, provokasyon ve ihmal olarak sınırlandırabiliriz. İster kasıt olsun, ister ihmal verirsin istismar olsun yangınların yüzde 90'ı insan eliyle oluyor. Son zamanlarda bu yangınların artmasında en önemli sebeplerinden birisi de iklim değişikliği ve küresel ısınmadan dolayı mevsim kaymalarıdır. Yaz dönemlerinde sıcaklarında artması yangınların artmasındaki nedenlerden birisidir. Bir teknik adam ve meslek odası yöneticisi olarak söylüyorum ki, yangınların tek sebebinin küresel ısınma olduğunu söylemek yanlış olur.
Bu bilinçsizliğin en büyük örnekleri olarak belirlenen alanların dışında piknik yapmak ve Anadolu’da anız yakmak olarak bilinen tarla yakmalar geliyor. Buna en iyi öneklerden biriside hala devam eden Çanakkale orman yangınlarında basına ve sosyal medya ya yansıyan ormanda bulunan çok sayıda cam şişeler. İnsan düşünmeden geçemiyor. Ki artık ilkokul çocukları bile biliyor. Boş cam şişeler özellikle renkli olanlar aşırı sıcak havalarda ormanlık ve otluk alanlarda mercek görevi görerek yangına sebep oluyor. Acaba bu şişeleri ormanlara atan ya da orada bırakan zihniyetler nasılda oluyor bu şişelerin yangına sebep olacağını düşünmemiş? Bu soruyu sormadan geçemiyor insan.
Peki, bu yangınlara sebep olan yüzde 90 insan ihmalini en aza indirmek için neler yapılmalı?
Vatandaşımızın kurallara uymasını bilinçlenmesi gerekir. Yüzde 90 insan faktörünün bir şekilde minimum seviyeleri çekmeliyiz. Vatandaşlarımızın kesinlikle ve kesinlikle kurallara uyulması gerekiyor. Hiçbir şekilde devletin izin vermediği alan ve sahalarda piknik ya da bunun gibi şeylerin yapılmamalı. İkinci olarak seyahat esnasında sağa sola yanıcı madde cam ya da sigara izmariti gibi yanıcı ve yangına sebep olan maddeleri araç dışına atmamalı. Atılan tek bir madde hektarlarca ormanın yanmasına neden oluyor. Vatandaşlar gitmiş oldukları piknik alanlarından yaktıkları ateşleri tamamen söndürsünler. Ormanda çöp ve yanıcı madde bırakmasınlar. Milletimizin geleceğini teminat altına alan gençliğimizin Türkiye'nin yeşil vatanını koruma adına da bilinçlenmesi ve bu eğitimleri almasın gerekiyor.
Görünen o ki Akdeniz kuşağında bir ülke olduğumuz için ve ormanlarımızın ağaç yapısı göz önüne alındığında yangınlar Türkiye’nin gerçeği. İnsanlarımız bilinçlense ve sadece kurallara uysa bu acı gerçekle mücadele etmemiz çok daha kolay olacak. Yapılan çok küçük hatalar hektarlarca “Yeşil Vatan’ın” yanmasına neden oluyor. İstatistiklerinde dediği gibi orman yangınlarının yüzde 90’nı insan hatalarından ortaya çıkıyor. Bilinçlenme ve toplumsal duyarlılıkla bu hataları ne kadar aza indirirsek yarınlarımıza o kadar güzel bir memleket bırakırız.