Çinliler altına hücum ediyor: Yeni rekorlar gelebilir

Çinliler altına hücum ediyor: Yeni rekorlar gelebilir

Dünya Altın Konseyi verilerine göre Çin'in altın takı talebi yüzde 10 arttı. Bu nedenle Çinli yatırımcıların altına hücumu değerli metalin ons fiyatını yukarı yönlü destekledi. Uzmanların görüşüne göre altında yeni rekorlar gelebileceği tahmin ediliyor.

Enflasyona ve para birimindeki değer kaybına karşı bir koruma aracı olarak kullanılan altının ons fiyatı, Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi ve Ekim 2023'de İsrail-Filistin çatışmasının jeopolitik gerilimleri artırmasıyla "güvenli liman" statüsüyle daha da yükseldi. Enflasyonla mücadele kapsamında gelişmiş ülke merkez bankalarının bir süredir tarihi yüksek seviyelerde tuttukları politika faizlerini yakın zamanda indirmeye başlayacaklarına ilişkin tahminler de altının yatırım aracı olma özelliğini yükseltti. Verilere göre bir yılda yaklaşık 2.500 ila 3.000 metrik ton altın üretiliyor. Çin, Türkiye, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Kazakistan, Singapur, Libya zaman zaman Rusya altın alıcı ülkeler arasında bulunuyor. Özellikle Rusya- Ukrayna savaşı sonrasında enerji ve gıda fiyatlarında başlayan artış ile hala etkilerini hissettiğimiz enflasyon başlığı altın alımını etkileyen unsurların başında geliyor.

in.jpg

2 BİN 310 DOLAR ÜZERİNDE

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre “Çin'deki emlak balonu ve pay piyasasındaki sert düşüşten sonra ekonomik belirsizliğe yönelik endişelerinin artmasıyla Çinli yatırımcıların altına hücumu değerli metalin ons fiyatını yukarı yönlü desteklemeye devam ediyor. Enflasyonla mücadele kapsamında gelişmiş ülke merkez bankalarının bir süredir tarihi yüksek seviyelerde tuttukları politika faizlerini yakın zamanda indirmeye başlayacaklarına ilişkin tahminler de altının yatırım aracı olma özelliğini yükseltti. 12 Nisan'da 2 bin 432 doları aşarak rekor tazeleyen altının ons fiyatı, bu hafta 2 bin 310 doların üzerinde seyretti” İfadeleri kullanıldı.

altin2.jpg

308 BİN TON TÜKETİLDİ

“Dünya Altın Konseyi verilerine göre, geçen yıl Çin'in mücevher, külçe ve madeni para tüketiminin rekor seviyelere ulaşmasıyla bu durum değişti. Çin'in altın takı talebi yüzde 10 artarken Hindistan'ın yüzde 6 düştü. Bu arada Çin'in altın ve madeni para yatırımları yüzde 28 artarak 280 tona yükseldi. Çin Altın Birliği verilere göre, Çin'in altın üretimi ve tüketimi 2024'ün ilk çeyreğinde artış göstermeye devam ediyor. Buna göre, Çin'de yılın ilk çeyreğinde, önceki yıla kıyasla yüzde 1,16 artışla 85 bin 959 ton altın üretildiği görülüyor. Buna karşın ülkede, aynı dönem zarfında yıl bazında yüzde 5,94 artışla 308 bin 905 ton altın tüketildi.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.