Bunaltan sıcaklar
Eyyamı Bahur sıcaklarının ardından şuanda da yurdun neredeyse tamamında Bafra sıcakları etkili olmaya başladı. Sıcak geçen yaz ayları sağlıktan, tarıma, sosyal hayattan, sokak hayvanlarına kadar birçok konuda olumsuz etkilere neden oldu.
Tarımsal arazilerde yaşanan aşırı kuraklık birçok ürünün gelişimine zarar verecek seviyelere geldiği haberlere yansır oldu. Büyük şehirlerde sokaklarda yaşayan sokak hayvanları su bulmakta sıkıntı çekmeye başladı. Vatandaşlar tarafından kaldırımlara bırakılan sular hayvanlar için umut oldu. Peki, sıcak havalardan korunmak için neler yapılmalı? Özellikle tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşlar nelere dikkat etmeli? Bu tür haberler Yaz boyunca her haber sitesinde ve kanalında tartışıldı. Haberi yapıldı. Bizimde hafta içi siz okurlarımız için düzenlediğimiz haberde şu hususlara dikkat çekmiştik.
Sağlıklı bireylerin dahi tüm vücut dengesini alt üst edebilecek seviyelere ulaşan yaz sıcakları özellikle tansiyon hastalarını olumsuz etkiliyor. Aşırı sıcaklara karşı uzmanlar tansiyon hastalarını uyarıyor. Son günlerde yaşadığımız aşırı sıcaklar özellikle kronik tansiyon hastalarını olumsuz etkiliyor. Güneşten ve aşırı sıcaklara karşı tansiyon hastalarını uyaran uzmanlar özellikle 50 yaş üzeri hastalara dikkat çekerek hastaların şu günlerde kontrollü olarak hayatlarını devam etmelerini önerdiler. Sıcak havalardan dolayı beyin kanamasına dikkat çeken uzmanlar, “Yüksek tansiyon hastaları güneşin dik olarak geldiği saatlerde güneş altında uzun süre kalmamalı, özellikle baş bölgelerini korumaya özen göstermelidir” uyarısında bulundu.
Yüksek tansiyon hastalığının, özellikle 50 yaşından sonra, çoğu zaman hiçbir nedene bağlı olmadan görülebilir. Sağlıklı bireylerde tansiyon değeri 120/80 olarak kabul edilir. Bu değer en fazla 135/85 olabilirken, yüksek tansiyon hastalarında basınç bu ölçümün üzerindedir. 50 yaşın üstündeki yetişkinlerde, her iki kişiden birinde görülen yüksek tansiyon, çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Ailesinde yüksek tansiyon hastası olan kişilerde, ilerleyen yaşla birlikte yüksek tansiyon görülme olasılığı da artar. Öte yandan, yüksek tansiyonu olan kişilerin yaklaşık yüzde 10’unda, tansiyon yüksekliği, hormonal hastalıklar, kalp ve böbrek hastalıkları veya şeker hastalığı gibi başka bir hastalık eşliğinde ortaya çıkıyor.
Havanın kuru olması, terin buharlaşmasını sağladığından vücut ısısının düşmesine de yardımcı olacaktır. Ancak, havanın nemli olduğu durumlarda vücut ısısını dengeleyemediğinden kan basıncı da olumsuz etkilenecektir. Özellikle yaşlı yüksek tansiyon hastalarında, sıcak havalar beyin kanaması riskini de artırabilmektedir. Yüksek tansiyon hastaları güneşin dik olarak geldiği saatlerde güneş altında uzun süre kalmamalı, özellikle baş bölgelerini korumaya özen göstermelidir. Bu sırada artan su ihtiyacının giderilmesine özen gösterilmeli, şiddetli baş ağrısı hissedilmesi durumunda alarma geçilmelidir.
Hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları ve doktor kontrollerini ihmal etmemeleri büyük önem taşır. Sıcakla beraber artan vücut ısısı özellikle sinir hasarı eşlik ettiği diyabetik hastalarda, kullanılan ilaçlar ve yeterince sıvı tüketmeyen hastalarda abartılı bir tansiyon düşüşü yaşanmasına neden olur. Tansiyondaki bu iniş çıkışlar da kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini de beraberinde getirmektedir. Beklenmedik şikâyetlerle karşılaşıldığında uzman hekim gözetiminde gerekli ölçümleri yaptırmak konusunda hassasiyet gösterilmelidir