100. yıl ormanları
Küresel ısınmanın artması ve iklim değişiklikleriyle beraber dünyada tek bir ağacın bile önemi bir hayli arttı. Türkiye son yıllarda ağaçlandırmaya ve ormanlaşmaya verdiği önemi göze çarpar bir şekilde yaşıyor. Artan sel ve su taşkınları, çıkan orman yangınları bu önemi daha da artırdı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı olması sebebi ile Türkiye’de başlayan topyekun ağaçlandırma kampanyası ile başta Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Belediyelerin ağaçlandırma çabaları takdire şayan durumda.
Geçtiğimiz hafta kaleme aldığım haberde Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Bakanlığın ağaçlandırma çalışmalarını ve Cumhuriyetimizin 100. Yılına özgü oluşturulan ormanlık alanları anlatmıştı. Bakan Yardımcısı Tiryaki, ağaçlandırma seferberliği kapsamında ülke genelinde bir günde 6 milyon fidan dikildiğini dile getirerek çalışmalara şu şekilde değinmişti;
Tiryaki, ““Gelişen araç ve personel filosu ile birçok yangını basına yansımadan söndürüyoruz. Son yıllarda yapılan ağaçlandırma seferberliği ile bir günde altı milyon fidanı toprakla buluşturuyoruz” dedi. Veysel Tiryaki, “Orman alanları bilinenin aksine imara açılamaz. Ormanlarımız Anayasal güvence ile korunarak tekrardan ağaçlandırılıyor. Ağaçlandırma seferberliği kapsamında tüm Türkiye’de yeni fidanlar dikilerek geleceğimize yatırım yapıyoruz” demişti.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki şunları kaydetti: “2019 yılından itibaren Türkiye'de 11 Kasım Cumhurbaşkanımızın da önderliğinde Milli Ağaçlandırma Bayramı olarak kutlanıyor. Türkiye genelinde Milli Ağaçlandırma Bayramı olarak bir seferberlik halinde ağaç dikimi yapıldı. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliklerini de göz önüne alırsak gerçekten önemli bir durum; bir günde 6 milyon fidan dikiliyor. Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği’nin boş arazilerini ağaçlandırdık. Bu program önümüzdeki süreçte de her geçen gün geliştirilerek devam edecek. Bakıldığında Orman Genel Müdürlüğü tarafından planlı programlı olarak ağaçlandırma çalışmaları yıllardır devam ediyor. Özellikle orman yangınlarında kaybettiğimiz alanlarda yangının sonuçları temizlendiği an orada tekrardan ağaçlandırma programları uygulanıyor.”
Yanan arazilerin imara açılmadığını ve tamamının ağaçlandırıldığını belirten Tiryaki “Türkiye'de şöyle bir yanlış bilgi var. Türkiye'deki orman varlığı anayasal güvence ile korunmaktadır. Yani yanan bir metrekarelik yeri bile kamulaştıramıyoruz. Üzerine yapı yapamıyoruz. Bu alanları sadece tekrardan orman alanı olarak ağaçlandırarak korumak zorundayız. Bu araziler sadece kanunla hastane ve üniversitesi yapılabiliyor. Onun dışında herhangi bir yapı yapılıp imara açılmıyor. Orman Genel Müdürlüğümüzde orman yangınlarıyla mücadele açısından gerek hava araçları gerek karar araçları olmak üzere yangın söndürme filosuna mükemmel bir yatırım yapıldı. Şu anda biz Orman Genel Müdürlüğü olarak çıkan yangınların birçoğunu basına bile yansımadan hızlıca söndürüyoruz” ifadeleri ile yanan ormanlık alanların Anayasal güvence ile devlet korumasında olduğunu hatırlatmıştı.